Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

VAD SKA DU HA?

emilareng  |  Publicerad 2019-09-18 10:16  |  Lästid: 2 minuter

Att vara svensk är ett privilegium på väldigt många sätt men det kommer också med några saker som du verkligen måste göra för att upplevas som väldigt svensk, och nu snackar vi inte om Jimmie Åkesson-grejer att du måste gå runt i folkdräkt på tunnelbanan och trycka in Piggelin i käften samtidigt som du citerar Fröding.

Jag tänker på de saker du måste göra när du är på krogen och i ett sällskap, gärna ett större sällskap, helst 10 personer, gärna fler, helst en hel konferens.

DET HÄR MÅSTE NI GÖRA – STEG FÖR STEG.

-När första personen kommer fram som på eget bevåg tagit på sig rollen som Alpha ska göra sin beställning så måste det gå fort, självklart ska du börja med en öl som du alltid gör.

-Du som är tvåa som kommer precis bakom den första personen ska vara lite bakom flötet och se ut som du aldrig sett en bar förut, fråga också den första personen högt och tydligt vad denne har beställt. Säg då att du inte tycker om öl och fråga om ni har något annat. Eftersom det är en bar så borde det rimligtvis finnas fler produkter i baren, men fråga ändå, man vet ju aldrig i dessa ”EN öls-hipsterbars-trender”. Bestäm dig sedan för att ta en gin och tonic, du skiter fullständigt i vilken Gin det är och säger ”ta något bra”

-Nu kommer en kritisk punkt i att vara svensk och nummer tre i gruppen. Du ska va helt jävla borta och gärna druckit lite innan så du verkar vara det svarta fåret i gruppen. Fråga nu ”ledaren” vad hen dricker och skaka sedan på huvudet för att du vill ha något starkare.

Vad dricker du? frågar du person nummer två och oj vilken tur du hade nu.

Herregud, du älskar också Gin och tonic.

Vilken Gin ska du nu ta eftersom den andra personen inte riktigt brydde sig.

Nu är det väldigt viktigt att agera, fråga bartendern med ett överpeppande

”Vad har ni för gin?”

Svaret kommer ”Vi har ungefär 30 olika gin-sorter, är det något speciell du gillar?”

För att verka lite världsvan men ändå jävligt svensk så måste du säga ”jag gillar gin överlag, är det samma pris för alla?”

Då händer det som inte får hända, du blir nekad, helt oprovocerat!  Vad fan hände nu tänker du?.

Bartendern pekar på gylfen och du har precis kissat ner dig själv.

Det var synd.

Sätt dig ner i soffan och slappna av, någon gång torkar det.

Nu börjar hela sällskapet att välla in och den ena beställningen efter den andra är ganska lika både beställning 1 och 2 men en liten twist gör så att allt tar ungefär 45 min.

Det viktigaste nu är att alla ska betala var för sig och sen avsluta med ett stort suckande att det här var nog den långsammaste bartendern i hela världen och att ni aldrig kommer tillbaka hit. Fan va synd ändå.

Det här inlägget var sponsrat av tvärtomspråket.se

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-18 10:16