Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Unna oss på lunchen

emilareng  |  Publicerad 2018-03-14 10:40  |  Lästid: < 1 minut

Kommer vi någonsin bli lite mer internationella i Sverige? Det enda jag syftar på är våra dryckesvanor på veckorna. Kan vi sätta oss ner och dricka ett glas vin till lunch eller ta en bärs under fikat? Är det ens lagligt att vara lite skönt salongs när man går tillbaka till jobbet? Länder som till exempel. Frankrike, England, Spanien och Italien där människorna dricker till lunch verkar ju ändå fungera. Eller är jag ute och cyklar nu igen? Det känns som att stämningen i många av dessa länder är betydligt mer avslappnad när man är där. Sverige känns ju jävligt stelt i jämförelse och vi verkar är väl inte så mycket bättre än dessa salongsberusade länder?

Eller så är det helt enkelt så att vi är betydligt mer avslappnad när vi är utomlands (avslappnad=salongs) så vi uppfattar dessa länder som mycket mer toleranta mot alkohol. Vi är ju också en nation som super skallen av oss 2 dagar i veckan och skiter i resterande dagar. Jag tänker inte uppmana Sverige att på något sätt byta alkoholvanor, ni får göra hur fan ni vill. Men skulle inte vi upplevas som lite mer avslappnade om vi dricker en öl till lunch eller dunka in en pava för att dela med kollegorna? Att åka till Danmark och se på hur danskarna är känns ju som att gå på zoo, man är ju fascinerad hur ett helt jävla land kan vara berusat liksom.

Vi blir ju betydligt mer sociala och framåt efter bara en enhet alkohol och det kanske är de som behövs för att förena det här landet? Va? Va fan säger ni? Ska vi inte testa en dag då vi alla tar något gott till lunch? Vi kan se det som ett socialt experiment.

Jag tror Sverige behöver det.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar