Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Tips på världens bästa GT-drink – ni kan tacka mig sen

Areng gin-drink
emilareng  |  Publicerad 2017-11-13 11:38  |  Lästid: 2 minuter

Vissa cocktails jag har gjort under åren har ju varit totalt jävla katastrof och blickarna från gästerna för tio år sen talade sitt tydliga språk: BYT JOBB DIN JÄVLA SOPA! Men även fast inte smakerna satt där dem skulle så var jag ändå rätt socialt begåvad och lyckades rätt bra med att få folk att trivas.

Några år senare så lyckades jag bättre med smaker och har jobbat med väldigt kompetenta människor som har hjälpt mig att bygga upp en smakbank som verkar gå hem hos folket.

Ända sen barnsben har jag haft ett hat mot kaffe som ingen annan svensk har haft någonsin eftersom det är våran nationaldryck. Detta hat hade faktiskt ingenting med smaken att göra utan mer hur min kropp reagerade vilket ej ska beskrivas här. Men googla ”FUBAR” så har ni hamnat rätt. Kaffe tillsammans med socker har jag dock alltid varit en stor beundrare av eftersom min kära mamma gav mig alkoholfria Irish coffee’s som troligtvis var 50 procent socker och 50 procent kaffe. Men gott var det och inte fick jag diabetes för det.

Gin och Tonic har jag inte heller varit ett större fan av genom åren och även GT:n måste ju ses som en svensk nationaldryck som mer eller mindre varenda svennebanArne i vuxen ålder smakat på.

Sen fick jag testa kombinationen espresso och tonic för tre år sen hos mannen, myten, all-time legend Costas här uppe i Umeå som gjorde att jag framförallt fick upp ögonen för espresso på ett helt annat sätt och började även förstå storheten i tonic.

När Hernö Gin från Sverige 2015 vann världens bästa gin och tonic fick jag den lysande idén att kombinera de tre mest vanliga drinkarna i England under den tiden.

> Gin och tonic var överlägsen och kommer troligtvis vara det tills mänskligheten slutar vara salongs på denna jord.

> Espresso martini var gigantisk under denna tid och kombinationen vodka, espresso och socker är fruktansvärt tilltalande oavsett vem du är.

> Tom Collins är en klassiker av stor rang och gin, citron, socker och kolsyrat vatten gör att en alkoholfri lemonad känns väldigt barnslig.

Jag tänkte att detta kombinerar vi och gör helt enkelt:

Världens bästa gin och tonic infuserad med en Espresso Martini serverad som en Tom Collins.

Du behöver:

50 ml Hernö Gin (eller vilken gin ni föredrar)
30 ml Kaffesockerlag*
20 ml färskpressad citronjuice
60 ml tonic

Gör såhär:

Skaka alla dessa ingredienser i en shaker med is förutom tonic och sila upp till ett glas som passar fyllt med is. Toppa upp med tonic och blanda med en sked.

Ni kommer verkligen känna alla tre drinkarna som kommer efter varann, först GT, sen Tom Collins också avslutas det med en Espresso Martini, lite som ett kinder-ägg för alkisar bara det att överraskningen är en fylla. Grattis! Ni kan tacka mig sen.

*Kaffesockerlag - Värm upp lika delar kaffe och socker. ex. 1 liter kaffe + 1 kg socker = kaffesockerlag.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-04-09 15:16