Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

”Ta lite bara” – del 1

emilareng  |  Publicerad 2018-08-24 12:15  |  Lästid: 4 minuter

Många yngre frågar mig då och då om hur man ska lära sig att tycka om en sprit. Eller många var väl en överdrift men någon har frågat iallafall. Att lära sig uppskatta sprit är något som inte är så jävla lätt som det låter. Det kräver ju en hel del testande och drickande för att uppskatta allt från Grappa (hatar skiten) till en magisk single malt. Jag tror på att göra det under kontrollerade former, nu kanske ni inte behöver sitta som någon jävla ”anden i glaset”-grupp med 2000 levande ljus i en mörk lägenhet och gråta till Tina Turners magiska röst när ni ska testa.

Va lite mer spontan och plocka in en whisky, rom eller vad som när ni har lite feeling. Va glad i kroppen och själen när ni testar sprit för att få ut maximalt av upplevelsen och faktiskt njuta av det. Anledningen till att folk inte älskar Tequila (vilket de kanske borde göra) är för att ni har fått det av någon jävla idiot som kallar sig kompis fem i två varenda gång ni redan varit dyngraka på krogen. Hade ni däremot fått det klockan 19.30 efter en fruktansvärt episk middag med föräldrar eller vänner så kanske ni hade haft en annan uppfattning, men nu är det som de är.

Nu ska även föräldrar försöka lära sina barn att dricka och det är inte en enda 18:åring som kommer uppskatta att få en Laphroaig uppkörd i ansiktet efter att ha ätit en äcklig jävla gräddtårta på födelsedagen, då kan du lika gärna slänga ett paket gula blend i håret på dem och tända på, och vem fan vill det?

Här kommer första delen i lite sprit som är bra att ”börja” med om ni prompt ska in i alkoholens stökiga värld.

1 Naked Grouse – Blended Whisky 40%

Man får nog kalla Naked Grouse för storebror till Famous Grouse även fast den senare säljer 1 miljard gånger mer (min överslagsräkning suger). Naked Grouse är lite naknare, lite råare och betydligt roligare än Famous, anledningen till att den kallas är Naked är för att det är första gången faten med sherry fylls med något annat än just sherry. Det är lite som att ett gift par går skilda vägar efter 20 år och sen träffar en ny partner, ni hör ju själva, livet blir roligare då och denna whisky är en väldigt bra blended att börja med.

2 Box whisky Dálvve – Single malt (Snart High Coast Dálvve) 46%

Redan en legendarisk sprit från Ådalen som lagt ribban hur jävla bra en whisky från Sverige kan vara. Ligger vettigt i kurs och har det man eftersöker i en single malt, en lätt rökighet som påminner om att sitta och käka Nougat vid en eld på Revsundssjön med en Lynx 3900 vid sin sida, och har ni inte gjort det någon gång i ert liv så har ni inte levt.

3 Glenfiddich 12 YO – Single malt 40%

En riktig legend i single malt segmentet som har lagt ribban sedan 60-talet hur fan man ska sälja sprit utanför landet man själv destilleras ifrån. Jag har druckit en ansenlig mängd Pina Colada genom åren och Glenfiddich påminner fruktansvärt mycket om just det, en jävla massa tropiska frukter som avslutas med kokos gjord av ek. Makes sense? Det behöver de inte göra.

4 Buffalo Trace – Bourbon Whiskey 40% 

Buffalo Trace är en legend inom industrin och har gjort att Bourbon världen runt blivit en succé tillsammans med några andra tunga märken. Många ”gubbar” i Sverige tycker inte detta är en riktig whisky och ska man börja jämföra det här med Single Malt och liknande så är man bara dumihuvet. Bourbon är bourbon och Buffalo Trace är ett utmärkt exempel på hur en bourbon ska smaka och vara.

5 NIKKA from the barrel – Blended Whisky 51,4%

En blended whisky från Japan där man gör en blend på fatstyrkan och får fram något som anses vara världens bästa blended whisky. Jag är beredd att hålla med, man får en sån jävla resa av denna whisky. Det är väldigt kliché att ännu en gång snacka om ninjor när man recenserar en Japansk whisky men den här är tio poäng, precis som Kalle Ninja i Varan-TV så suger den tag i dig och du vill inte att det tar slut. Ge mig mer Kalle, Nikka, Arne, spela roll!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-08-27 10:19