Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Sveriges svar på Vodka Red Bull

emilareng  |  Publicerad 2018-09-05 08:45  |  Lästid: 2 minuter

För en tid sedan fick jag frågan om jag kunde göra ”Red Bull Vodka”, jag svarade att tyvärr hade jag ingen Red Bull.

Gästen frågade om jag hade något liknande och mitt svar blev ”Irish Coffee”. Just där och då lät det som att jag var dumihuvudet och även efteråt insåg jag att jag är dumihuvudet. Men gästen tyckte det inte alls var en sån jävla dålig idé och tog en Irish Coffee. En fruktansvärt bra drink som fungerar oavsett om det är 30 grader eller -24 och blåsten trycker in skallbenet på dig.

Anledningen till att vi dricker kaffe när det är 30 grader varmt ute och på en strand vet jag faktiskt inte, det känns helt ärligt som att det är de mest urtypiska Svenska vi kan göra och kanske är den här definitionen som SD:s rasforskare är ute efter. Här kommer ett recept för dig som även vill plocka med grädde och ett bra sockerlag till stranden och bli ännu mer Svensk. Och snälla Sverige, sluta använda sugrör eller sked i en Irish, då försvinner hela konceptet med att dricka denna episka dryck genom grädden, då den även är som bäst.

Då kan du lika gärna lägga all grädde på ditt eget huvud.

 

Scandilicious

50 ml O.P. Anderson Aquavit

20 ml Gran syrup – finns att köpa på välsorterade butiker.

150 ml Varmt kaffe

Lägg ett lock med nyvispad grädde på toppen.

Från boken ”Akvavit” – av Rasmus Poulsgaard och Sune Risum-Urth

 

 

The Dead Rabbit Irish Coffee

2.2 cl Demerara sockerlag (koka ihop lika delar socker och vatten)

4.4 cl Dead Rabbit använder Clontarf men testa med Tullamore DEW eller Jameson.

12 cl Kokhett kaffe

Rör ihop alla ingredienser och toppa med nyvispad grädde. Riv muskot på toppen.

Liquor.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-09-05 14:17