Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Rom! Rom! Rom!

emilareng  |  Publicerad 2018-09-19 13:41  |  Lästid: 3 minuter

Rom, denna vansinnigt goda sprit som görs på socker, därav att så många är fruktansvärt beroende av denna spritsort. I alla fall några i Örebro (läs. Romrobban) och runt de karibiska öarna. Tänkte ge lite sköna tips på olika stilar och annat som kan tyckas livsnödvändigt på er alldeles för dyra jävla cocktailvagn från Bukowskis.

ORIGENES RESERVA ESPECIAL 18 – Panama

Origenes by Don Pancho som den benämns i folkmun är redan nu en legendarisk rom som skapades av just Don Pancho. Han började sin karriär på Havana Club på Kuba för att sedan starta sitt egna märke. Den kubanska stilen märks tydligt i denna rom men eftersom den görs i Panama så är det minst lika mycket därifrån. Tänk dig att en donna från Panama får ett magiskt litet barn med en härlig karl från Kuba och sen får denna lilla krabat växa upp och bli 18 år, skaffar sitt egna liv och ge sig ut på ett eget äventyr. Denna lilla krabaten är den här rommen och har ni lite cash över så är det bara adoptera!

FOURSQUARE DOMINUS – Barbados

Richard Seale går enbart att beskrivas med ett ord, REBELL, eller så är det så enkelt att han är den enda som gör sin grej, tillsätter inget socker, men sätter även de stora företagen på plats genom att mäta deras sockerhalter och vara en allmän renegade. Rommen är unik i sitt slag och lyckas ni få tag på några flaskor så är det bara att inhandla så får ni själv bilda er en uppfattning. Ingen mening att någon Arne ska sitta och raljera över hur det smakar, men förjävla gott är det oavsett.

CLAIRIN RHUM – Haiti

Alltså STÖK a la Haiti. Den här rommen är bland det roligaste som går att slänga i sig käften. Det händer lika mycket som ett avsnitt av Family Guy och man får varken ångest eller blir bakis av det här. Skoja ba, drick lagom och försök utkristallisera alla smaker som paletten lyckas få tag på. Ett epos i flaskform!

HAVANA CLUB 7 – Kuba

För dig som inte ville lägga ut en MILJARD (orimliga summor) på rom så är Havana Club 7 alldeles perfekt för att slänga ihop Daiquris till dina vänner utan att skämmas. Gör en Daiquiri med 5 cl Rom, 2.5 lime och 2 cl lönnsirap för att få ut absolut mest av denna rom.

GUNROOM NAVY RUM – f.d Brittiska kolonier

För dig som vill sänka dina polare utan att använda knytnäven och även berätta historien om den brittiska flottan så är Gunroom något för dig. Har blivit en favorit bland bartenders och med all rätt. Väldigt smakrik på egen hand eller att göra cocktails med karaktär, även fast du själv saknar karaktär.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-09-19 15:09