Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Svenska nationaldrycker – vare sig vi vill eller inte

emilareng  |  Publicerad 2018-09-07 11:41  |  Lästid: 3 minuter

Det finns ju några saker man måste ha druckit om man är från Sverige, och som alltid är det ett fruktansvärt tvång. Drycker som måste drickas och provas av exakt varenda idiot norr om Hven (googla, det är sjukt långt ner).

Den här listan visar inte upp det bästa från Sverige utan är mer något vi kan visa upp för turister och nyanlända att: ”Det här är Sverige, vare sig ni vill eller inte.”

7 svenska nationaldrycker

O.P. Anderson Aquavit

Att inte testat O.P. eller någon annan Aquavit är som att inte ha testat kranvattnet. En liten sipp har ingen dött av (jo, kanske) Men det här är vår nationalsprit och du behöver inte gilla den överhuvudtaget, men du ska tamejfan veta hur den smakar. Dricks alltid på midsommar i alldeles för stora mängder, och en liten nubbe runt 12 snåret gör hela lunchen till en mycket angenäm liten dagsfest. Oavsett dag.

PUCKO

Gudarnas dryck och den absolut bästa chokladmjölken i hela världen och tro mig, jag har varit i varje världsdel och testat. Pucko är en gigant och något vi verkligen ska slå oss på bröstet för. Det klassiska klicket är lika självklart i det Svenske folkhemmet som ljudet av Sven-Ingvars och Crocs som slängs i ansiktet på barnen.

sho187

GALLIANO HOT SHOT

Att åka till Svenska fjällen utan att dricka hot shots är som att inte ta insulin om du är diabetiker. Detta vidunder har nu levt sitt egna liv från sent 80-tal och har gått från en generation till en annan och kommer göra det till jorden går under samtidigt som vi skriker KOKA KAFFE, VISPA GRÄDDE, HOT SHOT, HOT SHOT, SHOT!

ZEUNERTS JULMUST

Ett måste på julbordet och något varenda turist måste få prova en gång. Förstår inte varför den inte finns årets om? Känns som ett muste.

ABSOLUT VODKA

Känns så självklar både för sitt innehåll och sin design. Har varit mer stilbildande än Virgil Abloh och satt Sverige på världskartan för all framtid, om än på ett jävligt stökigt sätt. Finns att tillgå i ungefär 93 % av alla Svenska hem enligt Råd och Rön:s systertidning Rån och Röd.

TROCADERO

Kommentarer är överflödiga…

PUNSCH

Har tyvärr försvunnit lite från spotlighten, om den nu någonsin har varit där. Är en fruktansvärt underskattad dryck som gärna står på egen hand eller i sällskap med andra spritsorter, är Sveriges svar på Chartreuse.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-09-07 13:17