Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

”Mixologen” är död

emilareng  |  Publicerad 2017-11-20 15:30  |  Lästid: 2 minuter

Fotograf: Andreas Nilsson

Det finns ju en uppsjö av olika barer, nattklubbar, hotellbarer, pubar och allmänna sunkhak runt om i hela världen. Oavsett vart du jobbar så finns det alltid någon bakom baren som tar hand om baren och dess gäster, dessa människor är bartenders. ”We tend to a bar therefore we are bartenders” har nog säkert många sagt genom åren, vi behöver alltså inte få något annat jävla epitet som ”mixolog” eller annan bajsnödig titel.

Många journalister ringer då och då och frågar om man ska kallas ”mixolog” eller bartender, mitt enkla svar är precis som väldigt många andra. VI ÄR BARTENDERS. Inget annat. Kockar är kockar, diskare är diskare, hovmästare är hovmästare och servicepersonal är service. Det som är intressant är att att varenda person som frågar om vi är ”mixologer” har ett litet sånt där finurligt skratt bakomliggande när dem frågar om vi verkligen är ”mixologer” som att vi tycker på riktigt att vi är något speciellt bara för att vi blandar drinkar som inte innehåller bara två ingredienser och vi faktiskt bryr oss om det vi gör.

Oavsett var du jobbar någonstans eller vad ditt mål med hela yrket är så är vi alla som står bakom en bar just bartenders. Varken mer eller mindre. Vi är där för att ni gäster ska få en sån jävla trevlig kväll som möjligt, vissa vill som sagt bara bli dyngrak, vissa gäster vill ha en trevlig med vänner och många vill bli hänförd att vi verkligen älskar det vi gör, att blanda drinkar och snacka skit i mängder. Den sociala biten är som sagt det viktigaste och det är de som är skillnaden på en bra bartender och en värdelös bartender, oavsett så är man bartender.

De som kallar sig för ”mixologer” får väl göra det bäst dem vill. Jag kunde inte bry mig mindre men kom för fan inte och säg att det finns en skillnad på bartenders och ”mixologer” för den enda jävla skillnaden är att vi bartenders inte kallar oss något annat än just bartender och helt ärligt så är vi stolta över att ta hand om er gäster och vi älskar det. För utan gäster skulle det inte finnas några bartenders och utan bartenders skulle det inte finnas några jävla genier som kallar sig själva för ”mixologer”.

Känner du dig träffad ”mixolog”? Bra, du är en bartender! Och säg för fan inget annat.

Jag orkar inte få en till fråga av en hånflinande Microsoft-Word-Ingenjör!

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar