Äppelblom, Vinterglöd, Gruvguld, Skördetid, Vinterrök, Blomstertid och Iskristall är alla exempel på Mackmyras allt mer populära säsongswhiskys. Man skulle kunna kalla det för destilleriets mest experimentella whiskys, alltid med ovanliga finishlagringar som funkar till den rådande årstiden.
Nu är det den tiden på året igen och det är dags att säga konichiwa till Mackmyra Grönt Te.
Inför årets upplaga bestämde sig Mackmyras master blender Angela D’Orazio, som nyligen valdes in till Whisky Magazines Hall of Fame, att utgå från sin favoritsmak – grönt te från Japan. Till sin hjälp tog hon Sveriges enda certifierade terådgivare Yuko Ono (ej att förväxla med Yoko Ono).
– Det har varit ett sant nöje att få sätta whiskyns gränser på prov och skapa vårens säsongswhisky tillsammans med Yuko Ono som har de finaste japanska tebladen. Jag är rörd över att jag fick möjligheten att förena min favoritsmak, grönt te från Japan, med min stora passion – whisky, trots att något liknande aldrig tidigare gjorts. Jag är otroligt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit och jag ser med tillförsikt fram emot att skapa nya spännande smakupplevelser, säger Angela D’Orazio.
Mackmyra Grönt Te har lagrats i 19 månader på Angelas blandning av gröna årgångsteblad (!) från Japan som har mättat fatet, vilket ger en lätt kryddig och smakrik whisky med fruktig och blommig textur med vanilj, örtiga gröna tetoner och gröna äpplen. En väldigt god whisky, helt enkelt.
Avslutningsvis lite formalia: Mackmyra Grönt Te har artikelnummer 40310-01, kostar 600 kronor och släpps den 27 mars.