Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Hemmabaren DEL. 1

emilareng  |  Publicerad 2017-11-23 09:41  |  Lästid: 3 minuter

Det här med att skapa den ultimata hemmabaren verkar vara något många vill göra och framförallt vad är det man ska ha för olika spritsorter. De vänner jag har som har byggt upp en jävligt stabil hemmabar har verkligen tenderat till att spåra ur. Det känns mer som att komma in i ett spritförråd än faktiskt en lägenhet. Eller i sanningens namn, det ser ut som ett spritförråd men med en stor jävla CARPE-LEVER-PROBLEM-tavla tillsammans med en kokvrå och en säng man kan däcka i. På något sätt ett dekadensens högborg som i 9 av 10 fall slutar när man har vuxit upp en del och känner ett större behov av en partner och barn istället för en flaska stökig Rom från Mauritius som närmsta lekkamrat.

Jag tänkte att vi börjar med att skaffa oss lite utrustning. Jag skriver alla namnen på engelska för att vissa av er ska bli irriterade men mest för att vi är bartenders är väldigt internationella och använder dessa uttryck.

SHAKER. Det här är det viktigaste att ha kan jag tycka och det finns olika med tusentals utföranden. Jag använder mig nästan enbart av en tvådelad shaker för att jag troligtvis är så pass jävla inkompetent att jag faktiskt inte får upp en tredelad shaker. Sen ser jag ut att vara lite mer muskulös (vilket jag såklart inte är) när jag skakar. Shaker används ju till att kyla ner drinken och för att späda den till rätt balans. Kolla in här.

STRAINER. För att kunna sila upp drinkar behöver man ju en sil eller liknande. Jag länkar helt enkelt den jag tycker är bäst och använder både hemma men framförallt på jobbet. Förstår ni inte hur silen fungerar så får ni googla, skita i den eller bara totalt lägga ner möjligheten att fan ens göra en drink. Valet är ditt. Kolla in här.

JIGGER. Detta är alltså ordet för mätglas. Jag använder mig av en jigger för att kunna mäta upp varje ingrediens så att det faktiskt blir rätt. Man vill ju vara som McDonalds att servera likadant varenda jävla gång så alla gäster får en likadan upplevelse. Kolla in här.

RÖRGLAS/RÖRSKED. Finns en viss mått av överkurs av i att använda sig av rörglas men känslan av att röra med en rörsked i ett rörglas är fruktansvärt trevlig och ser såklart väldigt bra ut i hemmabaren. Men det funkar faktiskt lika bra att använda sig av shakern att röra i såklart. Huvudsaken man får späda ut och kyla drinken. Välj glas och sked efter budget eller använd dig helt enkelt av något bra du har hemma. Kolla in här och här.

 

Om man inte vill köpa detta nytt så finns det säkerligen hur mycket bra begagnat som helst och även andra sidor att handla ifrån. Men ska man ändå köpa bra grejer kan man handla detta istället för att stå och försöka skaka ihop någon jävla drink i en shaker gjord av wellpapp.

I NÄSTA DEL GÅR VI IGENOM HUR MAN GÖR SOCKERLAG.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar