Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Gott till julbordet

emilareng  |  Publicerad 2018-12-10 21:19  |  Lästid: 2 minuter

Snaps och akvavit är en lika självklar kombination till julen som att Horace Engdahls nya titel borde vara arbetslös. Det finns fruktansvärt mycket bra akvavit och många har redan sin favorit, en del verkar dock inte vilja prova något nytt vilket jag kan tycka är jävligt trist när det finns så mycket som är riktigt intressant. Här kommer tre stycken som verkligen är värda att prova, kanske hittar ni en ny favorit, men om ni inte gör det så har ni iallafall tagit steget att bli lite skön.

O.P. Anderson Petronella

Grundreceptet i Petronella är klassisk O.P. kryddning som gjort O.P. känt över hela världen. Man lägger sedan spriten i 6 månader på över 100:åriga fat för att få ett helt annat djup i drycken och för att låta kryddorna få en helt annan mer mogen karaktär. Det som skiljer denna snaps från allt annat i samma kategori är att man blandar den med äppelmust innan man tappar upp den på flaska. Det jävla episka resultatet blir att du får en snaps som har lägre alkohol men framförallt en fräschör som inget annat. Ett trevligt tillskott till julbordet och kanske den mest Svenska ”likören” någonsin.

Snälleröds Lundasnaps

Kom för något år sen men har gjort ett avstamp med sina tydliga nordiska smaker, en verklig benchmark i hur en modern snaps ska smaka och som kommer att ackompanjera allt från kött till fisk. Tycker att fläder oftast tar över när man dunkar ner det i såna här blandningar men i lundasnapsen så ger den enbart en fräschör som lyfter allt annat istället och då har man lyckats!

 

Bröndums

Bröndums Julakvavit

Säg Bröndum med en sån där grov dansk röst med åtta kilo formfranska i halsen, så ska den uttalas tycker jag, oklart om danskarna tycker det. Bröndum har inte slagit så hårt än i Sverige men jag är helt ärlig när jag säger att Bröndum är såna jäkla legender på att leverera akvavit. I Danmark anses det inte vara en av de ”finare” akvaviterna men som så många gånger förr har danskarna fel när det gäller vad som är fint och ej. Julakvaviten har en klassisk bas men friskheten från citrus gör att den sticker ut och är ett välkommet val till oss Svenskar som gillar att ta en nubbe till sillen, och i Sverige så är det här utan tvekan ”fin-sprit”.

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-12-14 15:58