Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Fem svenska klassiker

emilareng  |  Publicerad 2018-07-15 21:56  |  Lästid: 2 minuter

Värmeböljan är fullständigt total i hela landet och det är tamejfan lika torrt som ett lions-möte i Lycksele. Då behövs det något för att släcka törsten och inte nödvändigtvis alkohol. Här kommer fem riktiga tunga Svenska läsksorter som kan behövas när du börjar svettas som en jävla finsk bastu, och du lär nog hitta en favorit i alla fall. Annars är det något fel.

1. Hjortrongranat – Redan en klassiker bland de inbitna konnässörerna och med all rätt. Färgen är precis som en myr full med hjortron och smaken är inget artificiellt helvete utan exakt som hjortron smakar ute på ”myr’n”. Designen är tio poäng  från Marc UÅ och har blivit signifikant för Umeå!

2. Portello –  Även den en riktigt tung klassiker som har blivit nationaldrycken i Norrland enligt många oansvariga experter som inte har någon som helst koll, men vem fan har det? (Trocadero är ohotad etta) Smakar som den mest episka karamellen som någonsin gjorts i läskform. Designen är fortfarande skev och oklar men man känner ju alltid igen den.

3. Rio Cola – En raritet som är rätt svår att få tag i. Men lyckas du få tag i ett exemplar av denna legend från Mora så får du en fruktansvärt härligt upplevelse. Det är en kombination av Cola (vanliga sorten), citron, pepparkaka och must. Ni hör ju själv, ett epos av guds jävla nåde.

 

4. Champis – Sosse-champagnen nummer ett och det enda riktigt alternativet för er som inte riktigt vill korka upp riktiga bubblor på nyår. Receptet bakom Champis är fortfarande höjt i dunkel och är det hemligaste vi har efter Joakim Posener som även är motpolen till Champis(?)

5. Trocadero – Legendernas legend på denna lista. Lika klassisk i smaken som i designen. Håll  tummarna att inte Spendrups fuckar upp detta varumärke utan låter det vara som det alltid varit. Första misstaget var att inte döpa Trocadero Zero till Trocazero? Sjukt god dock trots PR-missen.

För att inhandla andra rariteter och mer udda läsk. Kolla in http://www.sodanation.se

För att få tips om udda läsksorter eller annat i diabetesväg http://www.sockerbiten.org

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar