Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Ett uppvaknande

emilareng  |  Publicerad 2018-07-09 07:54  |  Lästid: 2 minuter

Vissa cocktails som man har gjort under åren har förändrat hur man själv uppfattar en cocktail. Alla bartenders jag känner har en sån där cocktail som antingen någon annan gjort eller som man lyckats skapa själv. För många av oss som jobbar i den här branschen så testar vi cocktails tamejfan varenda dag eller i alla fall tänker på cocktails. Att jobba som bartender är inte de enklaste för vi lägger så fruktansvärt mycket tid på våra jobb. Relationer går i spillror och från början i karriären så handlar all vaken tid om just cocktails. Efter ett tag så börjar man förstå vilken stil man ska gå åt och alla hittar vi vår egna stil, på ett eller annat sätt och även där hittar du balans i ditt egna liv.

Det enda sättet att förstå att du har smaklökar som fungerar är att testa på våra gäster, från början kommer inte allting att fungera som det ska. Vissa människor kommer tycka du är helt jävla dum inuti huvudet och då lär man sig hur man ska tänka. Alla cocktails kommer inte flyga men det är inte tanken heller. Det gäller bara att hitta balans i grejerna så folk fattar vad man vill förmedla utan att det blir bajsnödigt (ibland blir det jävligt bajsnödigt oavsett). Många bartenders tar sig själv på för stort allvar, mig själv inkluderat. Det handlar enkelt om att göra gäster glada, på ett sätt eller annat.

En cocktail som har betytt mycket för mig genom åren är ”KASKEN”, den började vi med på Open/Closed och kommer även vara en del av Cadierbaren, för att den är så jävla bra och för att historien alltid kommer vara enkel att berätta. En modern version av en klassisk kaffekask.

KASK

50 ml Absolut Elyx

20 ml Byrrh infuserad med kaffebönor

20 ml Lönnsirap

Rör alla ingredienser tillsammans med is och sila sedan upp.

Lägg ner ungefär 70 gr kaffebönor (jag använde Costas Godfather) och låt stå i ett dygn tillsammans med en flaska Byrrh.

Njut. Det här kommer förändra ert liv. Kanske.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar