Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

En tur till Norge

emilareng  |  Publicerad 2018-01-22 23:56  |  Lästid: 4 minuter

Pjolter & Punsj Fotograf: Anna Marxén

För 2 veckor sedan fick jag chansen att se mer av Norge. Eftersom jag är uppvuxen i metropolen Bräcke i Jämtland så har man mer eller mindre varit i Trondheim mer gånger än Åre. Fråga mig inte varför det är så men förr i tiden åkte inte så många Bräckebor till de jämtländska fjällen, det kan ha något med att större andelen människor i Bräcke inte riktigt prioriterade utförsåkning lika mycket som en resa för att äta en 200:- pizza i ett snurrande torn i Trondheim. Tiderna har säkert förändrats men kan enbart prata av egen Hawaii-erfarenhet.

Nu fick jag chansen att få besöka några riktigt intressanta barer i andra delar av Norge. Här kommer en förenklad guide till vårt grannland.

OSLO

*ISM

Chris, Slavo, Nicklas m,fl. Har satt sin egen prägel på detta nyöppnade ställe. Som alltid när det kommer till Chris så är det mesta förbannat påkostat och alla serveringar från menyn ser ut att kunna vara något från en ***-stjärnig guide michelin krog. Ibland när det blir såna serveringar så kan de bli förbannat krystat och pretentiöst men så är inte fallet på *ISM. Personalen har en sån avslappnad attityd till gästerna att ingenting blir krystat eller för den delen tråkigt och hela känslan på stället blir istället väldigt bra. Intressanta kombinationer tillsammans med en självsäkerhet gör att *ISM lever upp till förväntningarna och i min bok kan dem sätta två stjärnor till framför sitt namn!

Andre til hoyre

Många restauranger vill ha känslan att det ska vara som att komma hem till en polare på förfest när en gäst kommer in och i de flesta fall så infinner sig inte alls den känslan. Oftast för att det är ett stort jävla kök i lokalen och ingen av mina vänner har fyra kockar som står och lagar mat för dem dygnet runt. Andre til Hoyre med Anne Maurseth i spetsen har tagit vardagsrumskänsla till en ny nivå och ger gästerna en känsla av att man faktiskt är på en skön förfest och detta är en av de absolut finaste lokalerna jag någonsin varit i. Anne är en av Skandinaviens mest lysande stjärnor bakom baren och hennes bemötande gör att ”Andre til hoyre” är en av de mest spektakulära upplevelserna i norra Europa.

Andra barer ni måste besöka när ni är i OSLO är legendariska Himkok som tagit världen med storm och gör sin grej fullt ut. Ett välsvarvat barteam gör att dem anses vara en av de 50 bästa barerna i världen. Jag kan bara hålla med.  The Thief  har etablerat sig som ett hotell i världsklass och så även baren där många från *ISM huserade förut. Ny barchef gör att de kommer bli en annan prägel på baren, ryktet säger att det är lika bra som innan och då var det jävligt bra. Det finns såklart ännu fler barer att besöka i Oslo eftersom det är en stad där man verkligen tagit stora steg framåt inom branschen men dessa är de nyaste på barhimlen.

 

STAVANGER

Pjolter & Punsj

I Stavanger där oljans pengar spenderas i barer och restauranger så har två stycken guide michelin restauranger poppat upp genom åren och flera kvalitativa barer. Förra året öppnade Truls upp Pjolter & Punsj och har på ett eget sätt visat hur man gör cocktails på Skandinaviska och tillsammans med Johan och André bildar dem ett väldigt starkt team som gör sin egna grej. De har anammat mycket av de många norska restauranger gör i matväg men de har tryckt ner det i cocktails istället vilket är förbaskat härligt att se och jag tror de kommer utveckla det mera och ta deras idé ännu ett steg!

Stavanger är en stad som verkar utvecklas hela tiden och inte direkt står still någonstans. Tycker verkligen det är en stad att besöka om har lite pengar över för här finns det verkligen mycket att se, göra, äta och framförallt dricka.

 

BERGEN

No Stress

No Stress är en institution på den norska barscenen och med all rätt. Här får man fan ha lite tempo i kroppen och framförallt leverera drinkar med skärpa. Stammisarna som kommer in har varit här mer än en gång och ryktet att detta är stans bästa cocktailbar har spridit sig över hela Norge. Bargruppen som driver No Stress har flera ställen i stan varav Vinyl är en av mina favoriter med bra bärs (säg inte bärs i Norge bara) och stabila cocktails.

Bergen är en av de vackraste städerna i Norden och en av de mest intressanta städerna på den skandinaviska barscenen.

Norge är helt enkelt ett jävligt roligt land att dricka cocktails i och tycker fler borde besöka vårt grannland för att testa utbudet.

Cocktail på *ISM Fotograf: Anna Marxén

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar