Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

En hyllning till Mr.Bean

emilareng  |  Publicerad 2018-01-25 22:16  |  Lästid: 2 minuter

Varannan vecka byter vi meny på vår bar Open/Closed uppe i Umeå efter ett tema. Temat kan vara allt från Astrid Lindgren till rymden. Det spelar ingen som helst roll. Jag tänkte lägga ut några favoriter då och då så man får en liten inblick i vad fan vi håller på med. Den här veckan drar vi igång med temat antihjältar och en av mina favoriter är Mr.Bean. Det finns en uppsjö med olika antihjältar och det är högst tveksamt om han ens är en antihjälte. Men en hjälte i mina ögon är han iaf. En person som gjorde varje vardagssyssla till ett jävla projekt av rang och idioti. Right up my alley!

Allt som oftast får man läsa på en hel del om de drinkar man företar sig för att få inspiration men ibland så räcker det med att kolla två klipp på youtube och läsa lite wikipedia för att göra en drink värd namnet. Här kommer receptet och nedanför det finns de två filmer som inspirerade till denna drink.

ECCE HOMO QUI EST FABA (Betyder ”Se mannen som är en böna” och spelas upp i introt när Mr. Bean faller ned från himlen)

4 cl Jim Bean – Jim Beam double oak är det som låter absolut närmast Mr. Bean, det skadar ju inte heller att den här amerikanska whiskeyn är riktigt jävla bra som knäpper de flesta i den här priskategorin på fingrarna och gör drinkarna hemma sjukt enkla att få balans på.

3 cl Selleri-shrub (Se filmen om nyårsafton nedan och inse att det är så här man gör champagne i vissa delar av världen, sellerin är från den klassiska matätartävlingen som Mr.Bean körde utan motstånd, jag uppmanar även alla att göra så på restaurang någon gång)

Koka upp 0,5 liter vatten och 0,5 kg socker, hacka upp 200 gr blekselleri och lägg ner i laget, tillsätt 10 cl engelsk apelsin och muskot-vinäger från Womersley och 5 cl vitvinsvinäger, låt stå i 24 timmar och sila av. Sila upp till en flaska och kan användas minst 3 månader om den får stå i ett kylskåp.

3cl Färskpressad citronjuice – Att bli sur är ju tvärtemot att skratta och det mesta i Mr. Bean’s värld är uppochner så det här får helt enkelt duga, men framförallt så blir det en sjukt bra balans och gör att Jim Beam och sellerin passar ännu bättre ihop.

Utförande: Skaka alla ingredienser i en shaker med is och sila sedan upp till cocktailglas.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar