Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

En hyllning till dedikation

emilareng  |  Publicerad 2018-03-11 15:35  |  Lästid: 2 minuter

Notera att målet alltid varit 3 stjärnor i logotypen. Genialt!

Att dedikera sitt liv till mat eller dryck är något som verkar svårt för många att förstå. De senaste tiden har lokala förmågor i Umeå diskuterat restaurang Frantzén och raljerat över hur en lunch/middag kan vara så fruktansvärt dyr. Jag kan köpa att det är väldigt mycket att betala x antal tusen för en lunch men de ska sägas att det inte bara är en massa god mat och dryck.

Det som ligger på tallriken är en sak men det jobb som ligger bakom är något helt annat. När jag ser hur folk diskuterar och pratar lokalhyror, råvaror, porslin, personal, you fucking name it. Det är dock inte det som är intressant, det är allting runt omkring som är så oerhört intressant. Hur många timmar som lagts ned för att få dina sinnen på helspänn, hur många kombinationer som har ratats under processens gång, vilket sätt de ska serveras på, är det rätt porslin och hur är känslan i besticken. ALLT är så fruktansvärt intressant även i det fallet, men det är också på något sätt trivialt i sammanhanget.

Hur många relationer har inte gått i kras för att en människa valt att dedikera sitt liv för att få just dig att njuta, hur många sömnlösa timmar har en person legat för att få dig på fall, hur många samtal har en person fått ringa för att bortförklara sig och att man inte kommer hem i normal tid ännu en gång och hela sitt liv har den här personen behövt ställa sig själv frågan ”är det verkligen värt det?”

Det är de som gör ett restaurangbesök ännu mer intressant och då spelar de faktiskt ingen roll hur mycket det kostar. Det är en konstform att få människor att komma till smakhimlen och precis som med all konst så är det inte för alla. Frantzén och alla som har något med den restaurangen att göra har gjort något som ingen annan Svensk restaurang någonsin klarat av och för de ska dem hyllas. Hela Sverige och framförallt Stockholm kommer få ännu mer turism och vi alla ska känna en stolthet över att ha fått en trestjärnig restaurang i vår huvudstad. Jag är beredd att sätta mig ner framöver hos Frantzén och få den här upplevelsen, en upplevelse som är mer än bara mat och dryck, det är kärleken och dedikationen att ge andra människor något som man aldrig trodde skulle få uppleva.

En upplevelse som inte går att sätta ett pris på.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar