Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Dricka på tid?

emilareng  |  Publicerad 2019-01-07 18:41  |  Lästid: 2 minuter

Det finns ju ingen regel på hur lång tid man får ta på sig för att dricka en fördrink eller en öl, det får helt enkelt ta den tid de tar, vilket också är ett jävla härligt uttryck i Sverige och något som definierar Sverige i både kösystem och Postnords leveranstider. Däremot kan man ju ändå spekulera i hur länge det borde ta utan att ni troll börjar hetsa om att jag är en idiot som bara ”säger åt oss hur fort jag ska dricka min ljumna mellanöl” eller att någon ”matgeek” ska börja grina om att man är elitist bara för att man vill ha en utmaning i baren.

En fördrink är ju något man dricker innan maten, tex. en Dry Martini eller någon slags champagne cocktail. För att en fördrink ska kunna fungera så måste den ju komma till bordet inom fem minuter från beställning annars fallerar ju hela konceptet.

Säg då att maten ska komma tio minuter efter fördrinken för att få något slags tempo på den här middagen utan att det ska bli någon hets. Det känns ju som att man borde vara klar med fördrinken tio minuter efter man har fått den eller är jag alldeles för alkad då? Det är ju inte olagligt att dricka fördrinken till förrätten, oavsett hur trendigt det är.

Jag har fått höra av krögare att en fördrink kan ta upp till 43 minuter att dricka. Alltså nästan en hel halvlek i fotboll för att lyckas svälja ner runt 20 cl rusdryck? Det är alltså 0.5 cl i minuten? Vem har ens en sån liten mun?

Jag har själv varit ute med vänner som dricker långsamt men ingen har legat på ett sånt fruktansvärt lågt tempo.

Jag kan tycka att tio minuter för en öl är ett okej tempo, det är alltså 4 cl i minuten (vilket borde anses vara en klunk öl) Sen kan man vila 10/20 min till nästa bärs och dricka vatten i ”pausen”. En cocktail på 20 cl kan ta 20 minuter, det är alltså 1 cl i minuten, det låter väl inte helt åt helvete? Ett glas vin på 16 cl borde med det tempot ta en kvart. Ölen ska man ju klunka i sig och cocktail/vin ska ju sippas, däremot har vi ju nordbor en egenhet att klunka tamejfan allting och sippa är egentligen vi gör med coca cola dagen efter.

Men skitsamma, ni får väl dricka hur långsamt eller fort ni vill.

Jag vill bara dra igång en diskussion om det här. Vad säger ni läsare?  Vad är en rimlig tid och för vad?

Foto: Raphael Stecksén

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-08 09:19