Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Bartenders Choice Awards 2017 – Vinnarna

emilareng  |  Publicerad 2017-12-19 22:23  |  Lästid: 3 minuter

 

Bartender’s Choice Awards är en skandinavisk bartävling där över 120 personer från branschen sitter i juryn och lägger sin röst på vilka som varit bäst under året.

Jag tänkte skriva lite om alla vinnarna i Sverige i år och även ge min syn på varför dem vann. I år tyckte jag var överlägset den bästa hittills om man kollar på arrangemanget. Gänget bakom BCA lyfter sig för varje gala och gör sin grej men även lyssnar på allas kritik och tar till sig. Det märks tydligt och en jävligt stor eloge ska dem ha för det. Nästa år blir minst lika episk och minst lika stökig (på ett bra sätt). Många galor i Sverige är fan helt värdelösa men BCA visar att dem vet faktiskt bäst.

People’s choice – Ett pris där gästerna får rösta om vilken bar som de tyckte var bäst av de 5 som var nominerade till Årets Bar.

VINNARE: STRANGER STRANGER – Göteborg

Ett unikum på Sverige’s barscen som tagit oss tillbaka till förbudstiden men tagit barscenen i Sverige framåt på sitt sätt. Därför vann dem folkets röst. Välförtjänt!

Årets krog – En ny kategori för året där det handlar helt enkelt vilken krog som levererar allt som ska finnas på en restaurang.

VINNARE: STUREHOF -Stockholm

En institution som alla andra restauranger respekterar och högaktar. 

Årets internationella bar – Den bar utanför Skandinavien som utmärkte sig bäst och är världens bästa bar enligt skandinaviens bartenders.

VINNARE: Dandelyan – London

Nyskapande bar som alltid levererar högsta service och nyskapande drinkar utan att vara pretto. Goran Aziz från Malmö (senast på Strom i Köpenhamn) har nu anslutit till Dandelyan vilket kommer nog fanimej höja nivån ännu ett snäpp.

Årets Produkt – Den produkt som bartenders anses vara absolut bäst. Kan vara allt från sprit en barsked.

VINNARE: HERNÖ GIN

Jag har jobbat väldigt mycket med Hernö Gin genom åren och detta pris var välförtjänt för hela gänget bakom och framförallt till Master Distiller Jon Hillgren. Världens bästa Gin kommer från Sverige och nu vet alla det, igen.

Årets Branschförbättrare – En person som ligger bakom väldigt mycket i barbranschen och som gör att framtiden ser ljus ut.

VINNARE: PETER MOLANDER

En människa som gör väldigt mycket positivt för branschen och framförallt gjort whisky ännu coolare än vad det redan var. Precis som whisky är coolt så är Peter någon att se upp till och detta pris visar på att väldigt många gör det, han är helt enkelt coolast. 

Årets Atmosfär – Vart är det helt enkelt bäst atmosfär och vilka levererar fest?

VINNARE: 20hundra5

Jag har aldrig haft tråkigt på 20hundra5 och jag tror fan ingen annan har haft det heller. Grabbarna bakom baren gör stället till vad det är och deras peppande gör att gäster blir minst lika peppade. Mycket välförtjänt.

Årets Cocktaillista – Vart serveras de bästa drinkarna i Sverige?

VINNARE: 20hundra5

Kanske det absolut tajtaste priset i år. 20hundra5 levererar bra skit och gör väldigt underfundiga drinkar. Bäst drinkar i år enligt min mening var på Tweed.

Årets Nykomling – Vilken ny bar har varit bäst?

VINNARE: PENNY & BILL

En inte helt överraskande seger. Penny & Bill har med Sondlo, Borg och Evers gjort något helt annorlunda och serverar cocktails som passar till käk. Vem fan trodde att det skulle funka 2010?

Årets Bartender – Vilken bartender har varit absolut bäst under året och gjort sin egna grej?

VINNARE: JOSEPHINE SONDLO

Jossan kör sin grej och skiter i alla andra vilket är exakt de som man ska göra. 7:a i tävlingen World Class är det bästa resultatet någonsin för en svensk plus att Jossan är drivande att få tjejer till att börja jobba i den här branschen. Viktig seger som kommer ge ringar på vattnet. 

Årets Bar – Tyngsta priset tillsammans med årets bartender. Vilken bar har varit bäst? Från service till smaker.

VINNARE: BAR HOMMAGE

På söder i Stockholm finns det två bästa barerna i Sverige. Tjoget och Bar Hommage. Barteamet bakom Hommage har många år på nacken nu men samtidigt känns det som att det hela tiden förnyar sig och visar att dem är i framkant. Inte bara i Sverige. Utan i hela jävla världen. 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-19 22:23