Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

5 järn du måste dricka innan du dör (eller bara nästa helg)

emilareng  |  Publicerad 2018-02-12 14:00  |  Lästid: 4 minuter

Det finns ju en uppsjö av järn (shots för den oinvigde eller snaps för de äldre) och nu tänkte jag gå igenom några järn som alltid fungerar för mig iallafall.

Ett järn ÄR MAX 3 cl och inget mer. Man ska ju kunna ta några järn under en kväll för bästa effekt.

1. Rörd grön Chartreuse

Gudarnas dryck från Frankrike som både smakar helt annorlunda från något annat och den gröna färgen som är i flaskan har fått namnet Chartreuse för att den är så förbaskat unik. Det tar kanske lite tid att lära sig älska denna dryck men kämpa på. Det kommer vara värt det. Rör 2 cl med is i ungefär 10 sekunder så den blir kall och lätt utspädd.

2. Tequila

Den yngre generationen verkar på något sätt lärt sig av sina sköna jävla föräldrar att tequila med citron och salt fortfarande är en grej. Det är det inte. Denna härliga anrättning kan begrava sig fullständigt för det är både en skymf mot bra tequila. Saltets rykte blir något slags sosse-substitut till kokain och citronen blir halvt uppäten eller semi-avsugen på och sedan slängd på golvet så de ser ut som en mindre massaker av citroner på golvet. Detta är alltså något vi måste sluta med.

Folk får gärna dunka i sig tequila men låt saltet och citronen få vara ifred. Den tiden är över nu. Denna ädla sprit har fått sitt rykte förstört fullständigt tack vare systembolagets geniala idé att ta in den absolut sämsta tequilan med en sombrero på. Tequila är gjort på agave som är besläktad med liljeväxten och har ingenting med kaktusar att göra. LÅT DEN MYTEN DÖ NU! I Sverige har det funnits bra tequila i flera år nu men än så länge finns det mer värdelösa sorter än bra sorter på systemet och det vore hög tid att förändra det nu.

3. Mezcal

Har skrivit om denna dryck förut och även fast den aldrig kommer bli någon trend bland fölket så är den fruktansvärt trevlig att dunka i sig för att komma igång och för att uppleva magiska smaker. Smaken tenderar oftast att bli en blandning av grappa, single malt och tequila för att förklara det enkelt och vem vill inte testa det? Detta sagoväsen är desto mer komplex och är något som borde finnas i varje bar med någon slags självrespekt. Och NEJ, Mezcal har ingen jävla mask i sig och precis som Tequila så är den inte gjord av någon kaktus, det finns däremot mescalin i kaktusar men har ingenting med Mezcal att göra.

 

4. Bourbon

Fruktansvärt underskattat järn i Sverige men i USA så är den ohotad etta. Tycker den förtjänar mera tid i rampljuset här hemma i Sverige. Whiskey sour har ju blivit den nya mojiton men ingen verkar ha koll på att den görs på Bourbon. Så nu är det hög tid att testa ett Bourbon-järn så kommer ni även förstå att smakerna i en Whiskey sour inte kommer från sockret eller citronen utan från genierna i Kentucky.

5. Fernet Branca

En legend i dessa sammanhang och är verkligen ett järn man ska testa innan man trillar av pinn. Bra för magen, psyket (?) och för att hitta nya vänner. Fernet är alltså tinder i flaskform. Swipea alltid höger på den här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-12 14:01