Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

3 självklara dryckesval på julbordet

emilareng  |  Publicerad 2017-12-15 10:33  |  Lästid: 3 minuter

Nu är snart julen här och även om det är alkoholfritt som gäller för många, är det för vissa mer peppande med alkoholen än med själva klapparna. Nu är jag inget större fan av varken alkohol till julen eller ens julfirandet. Flera år i hotellbranschen gjorde att julfirandet blev att man stämplade ut klockan 22.30 och firade jul trött som en jävla gris med en avslagen julmust i handen – och att äta julbord som personalmat i en veckas tid gjorde ju inte saken bättre.

Vissa av er tycker säkert att det skulle vara rena drömmen att få äta groteska mängder med julbord, men för mig var det ungefär som att försöka bada i fucking Jansson’s frestelse och det är inget jag rekommenderar till någon – särskilt inte om du är lika fruktansvärt jävla dåliga som mig på att simma. Att drunkna i Jansson’s frestelse måste vara de värsta sättet att dö på, en frestelse som inte riktigt levde upp till hypen kanske?

Det här ska då alltså föreställa mig när jag drunknar i en Jansson’s Frestelse…

Nog om mina tankar om jul. Här kommer tre drycker som känns självklara på ett julbord enligt mitt tycke och smak (som jag så fint sålde in i texten ovan).

  1. Julmust – Den mest självklara drycken på hela julbordet, och för mig finns det faktiskt bara en enda julmust som levererar år efter år. Zeunerts! Resten av julmusten som säljs är faktiskt riktigt risiga (höhö) överlag och är mest bara socker. Håll utkik efter lokala bryggerier som gör egna, tunga varianter på julmust. Här i Umeå släppte bryggverket för andra året sin version av musten som de valt att kalla Julmusch. Förra årets version var helt okej men i år har de verkligen lyckats. En klassisk must på många sätt med bra kryddning, men att den har smak av pepparkaka gör att den är helt genial. Försök få tag på den om du, som jag, är en julmust-fanatiker.
  2. Aquavit – En liten snaps kan man faktiskt ta. Vi kan ju faktiskt vara lite osvenska och inte behöva dricka upp en hel flaska ”bara för att” liksom? Kanske är kul att spara lite till ett annat sammanhang? Eller du får göra hur fan du vill. I år tycker jag verkligen du ska prova O.P. Anderson’s Julaquavit. Precis som den klassiska varianten är den här bra kryddad, men du kommer känna att det blir lite juliga toner – men kanske inte främst så mycket på smaken. Det är faktiskt för att du sitter på ett julbord med en jävla tomtemössa på huvet.
  3. Öl – De senaste 7 åren har det ju tillkommit hundratals med bryggerier runt om i Sverige. Många av dessa har satt sin prägel på hur en öl ska smaka i modern tid och även hur det verkligen inte ska smaka (men fortsätt experimentera *host* Mariestad *host*) sen om man dricker stout, lagers, eller ale av alla dess slag är ju såklart upp till var och en. Jag personligen tycker det kan vara riktigt gott med en god porter. Testa geniala bryggeriet Poppels Julporter 2017. Förbaskat gott som passar till de mesta på de där förbannade julbordet.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-15 10:41