Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

2019 kommer vi se tillbaka på och vara jävligt stolta över

emilareng  |  Publicerad 2019-01-04 11:55  |  Lästid: 2 minuter

Ännu ett år är förbi och nu börjar allting om igen. Spritbranschen har tagit ännu ett steg framåt och ännu mer pengar har tjänats. Jag ser med ett leende fram emot 2019 där vi pratar ännu mer om miljön, ännu mer om alkoholfritt och framförallt mest om hur trenderna försvann och självklarheterna blev ännu fler. Nu är varken miljötänket eller det alkoholfria någon trend som alla jävla banArnes pratar om utan nu är det något som är lika självklart som att ha saltad kant på en klassisk Margarita.

Jag förutspår att 2019 blir ett sånt där år där man kollar tillbaka på stolthet över alla Svenska produkter som rönt framgångar världen över. Hernö Gin vinner ännu ett pris för mest episka gin, Spirit of Hven’s nya Råg whisky blir en benchmark för hur man kan utvinna det bästa av Sverige och Brännland Iscider blir det mest självklara dessertvinet till ostar världen över.

2019 blir också det året där vi får en svensk högst upp i någon av de stora tävlingarna, jag tänker att Bacardi Legacy har en Skandinavisk vinnare, World Class har en i alla fall en svensk i toppen (oavsett vilket land personen tävlar för) och vi har garanterat ännu en Svensk vinnare i någon av de lite mindre tävlingarna precis som vi hade detta år.

Jag kommer inte ge några nyårslöften i år heller för jag har alldeles för lite självinsikt för det. Däremot kommer jag göra väldigt roliga projekt som ingen annan i denna bransch har gjort förut, ni får hålla utkik.

2019 kommer vi har två barer på Top 50 best bars listan. Återstår vilka det blir men Tjoget känns även detta år självklara i och med att den nya satsningen verkligen gjort det till ett ställe som tar branschen framåt. Hommage kan lätt komma med eftersom det har så starkt team i baren. Cadierbaren där jag själv huserar har en stor chans att komma med, bara folk börjar förstå storheten i det vi håller på med så är vi självklara på den där listan.

Och för er alla drinknördar där ute, i år tycker jag ni ska ta en trip till Umeå för att testa på restauranglivet där, eller varför inte Luleå, Åre, Östersund, Malmö, Jönköping, Kalmar, Örebro? Åk någonstans i Sverige. Jag har sett att många vägrar flyg 2019, då är det väl en utmärkt idé att testa på kunskapen i Sverige?

Jag kommer inte kunna vägra flyg detta år, men 2027 har jag beräknat att vara helt markgående. Jag är lite som vår regering, oförutsägbar och kappvändare, vem vet, kanske cyklar jag genom Sverige i år med en flaska sprit?

Vi ses i Marschallens skugga!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-04 14:05